Tactica folosită de Rusia pe câmpul de luptă în pregătirea unei ofensive așteptate în primăvară și vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trupele rusești sporesc presiunea asupra forțelor ucrainene epuizate pentru a se pregăti să cucerească mai multe teritorii în această primăvară și vară, pe măsură ce câmpurile noroioase se usucă, permițând tancurilor, vehiculelor blindate și altor echipamente grele să se deplaseze spre poziții cheie din zona rurală.

Soldați ruși trag cu o armă antitanc în Ucraina FOTO PROFIMEDIA/RUSSIAN DEFENSE MINISTRY
Soldați ruși trag cu o armă antitanc în Ucraina FOTO PROFIMEDIA/RUSSIAN DEFENSE MINISTRY

În condițiile în care războiul din Ucraina a intrat în al treilea an, iar un pachet de ajutor vital al SUA pentru Kiev a fost amânat în Congres, Rusia a folosit din ce în ce mai mult bombe planoare ghidate prin satelit ca să lovească forțele ucrainene, afectate de penuria de trupe și de muniție, se arată într-o analiză Associated Press.

În pofida avantajului Moscovei în ceea ce privește puterea de foc și numărul soldaților, o ofensivă terestră masivă ar fi riscantă și - după cum apreciază deopotrivă bloggerii militari ruși și alți experți - inutilă, dacă Rusia se poate limita la atacuri mai mici de-a lungul liniei frontului astfel încât să epuizeze și mai tare armata ucraineană.

„Este potențial o pantă alunecoasă prin care se ajunge la un fel de moarte prin o mie de tăieturi sau, în esență, la moarte prin o mie de ofensive localizate", a subliniat Michael Kofman, expert militar la Carnegie Endowment, într-un podcast recent. Dacă rușii rămân la multiplele lor încercări de avans de-a lungul frontului, a spus el, „în cele din urmă ar putea găsi din ce în ce mai mult teren deschis".

Contraofensiva de vara trecută a Ucrainei a fost sortită eșecului atunci când unitățile ucrainene care avansau au fost prinse în capcana vastelor câmpuri minate rusești și masacrate de artilerie și drone. Rușii nu au niciun motiv să facă aceeași greșeală.

Forțele ucrainene, expuse

În noiembrie anul trecut, președintele ucrainean Volodimir Zelenski ordona forțelor sale să construiască tranșee, fortificații și buncăre în spatele liniei frontului de peste 1.000 de kilometri, dar analiștii spun că lucrările s-au desfășurat într-un ritm lent, lăsând anumite zone neprotejate.

„Dacă liniile de apărare ar fi fost clădite în avans, ucrainenii nu s-ar fi retras în această manieră", a subliniat expertul militar ucrainean Oleg Jdanov. „Ar fi trebuit să săpăm tranșee pe tot parcursul toamnei iar asta ar fi stopat avansurile rusești. Acum totul este expus, ceea ce face ca totul să fie foarte periculos", a argumentat el.

Într-un podcast recent, Kofman a mai spus că Kievul este „destul de în urmă în ceea ce privește înfigerea eficientă în tranșee pe tot frontul" și că „Ucraina nu are linii secundare bune„.

După ce au cucerit fortăreața ucraineană Avdiivka, trupele rusești se apropie de orașul situat pe un deal Ceasiv Iar, ceea ce le-ar permite să se deplaseze ulterior spre Sloviansk și Kramatorsk, orașe-cheie aflate în partea controlată de Kiev a regiunii Donețk din estul Ucrainei. Rusia a anexat ilegal Donețk și alte trei regiuni în 2022, iar Kremlinul consideră că este prioritar să controleze în întregime această regiune.

Jdanov a evidențiat că Ucraina nu are puterea de foc necesară pentru a respinge atacurile rusești.

„Au promis că o linie defensivă la 10 kilometri în spatele Avdiivka, unde trupele noastre ar putea ajunge și săpa, dar ea nu există", a spus el.

Generalul Christopher Cavoli, comandantul Suprem al Forțelor Întrunite ale NATO în Europa,, a tras un semnal de alarmă în fața Congresului săptămâna trecută, avertizând că Ucraina va fi depășită de Rusia cu 10 la 1 în materie de muniție în câteva săptămâni dacă Congresul nu aprobă ajutorul militar suplimentar pentru Ucraina.

Ucraina, în bătaia puștii

După ce a obținut un nou mandat în urma alegerilor din martie, președintele rus Vladimir Putin a promis că va crea o „zonă sanitară” menită să protejeze regiunile de frontieră ale Rusiei de bombardamentele și incursiunile ucrainene.

Putin nu a oferit detalii, dar bloggerii militari ruși și analiștii de securitate s-au gândit că, alături de un avans lent în regiunea Donețk, Moscova ar putea încerca să captureze și al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, pe care Rusia a încercat și nu a reușit să îl cucerească în primele zile ale războiului.

Ca un posibil semn al unui atac iminent asupra Harkovului, un oraș de 1,1 milioane de locuitori situat la aproximativ 30 de kilometri sud de graniță, Rusia a intensificat loviturile asupra centralelor electrice din zonă, provocând daune semnificative și pene de curent.

Ucraina nu are suficientă apărare aeriană pentru a proteja Harkovul și alte orașe, iar atacurile constante ale Rusiei fac parte din strategia Moscovei de a îl „sufoca” prin distrugerea infrastructurii și silirea locuitorilor să părăsească orașul, a apreciat analistul Jdanov.

Generalul-locotenent în retragere Andrei Gurulev, în prezent membru al comisiei de apărare a camerei inferioare a parlamentului rus, a recunoscut că capturarea Harkovului este o provocare majoră și a prezis că armata va încerca  să îl încercuitască.

„Poate fi învăluită și blocată", a spus el, adăugând că luarea Harkovului ar deschide calea pentru un avans în adâncimea teritoriului ucrainean și ar necesita mai multe trupe rusești.

După ce ordinul lui Putin de „mobilizare parțială" a 300.000 de rezerviști în toamna anului trecut s-a dovedit atât de nepopular încât sute de mii de persoane au fugit în străinătate pentru a evita recrutarea, Kremlinul a încercat o abordare diferită: A promis salarii relativ mari și alte beneficii pentru a-și întări forțele cu soldați voluntari. Mișcarea pare să fi dat roade, deoarece ministrul apărării, Serghei Shoigu, a declarat că armata a recrutat 540.000 de voluntari în 2023.

„Nu există planuri pentru un nou val de mobilizare. Ne descurcăm foarte bine cu capacitatea de luptă pe care o avem", a declarat Viktor Bondarev, adjunctul șefului comisiei pentru afaceri de apărare din camera superioară a parlamentului, citat de agenția de presă RIA Novosti.

 Zelenski a vizitat postul de comandă al trupelor care apără Ceasiv Yar

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat vineri că a vizitat un post de comandă folosit de trupele care apără orașul Ceasiv Yar din estul țării, vizat în prezent de trupele rusești, relatează Reuters.

Zelenski a transmis pe rețeaua X că a vizitat și un pluton medical al parașutiștilor și a inspectat construcția de fortificații. „Trebuie depuse toate eforturile în acest sens”, a spus el.

Kievul și-a intensificat eforturile de construire a liniilor de apărare, în condițiile în care oficialii au avertizat că Rusia ar putea pregăti o ofensivă de amploare în această primăvară sau în vară, notează Reuters.

Nu este limpede cât de aproape era postul de comandă de Ceasiv Yar, un oraș poziționat strategic pe teren înalt și care ar putea deveni locul unei bătălii importante în următoarele săptămâni.

O înregistrare video din timpul deplasării împărtășită de Zelenski a surprins un semn de intrare în orașul Sloviansk, la aproximativ 30 km de Ceasiv Yar, care a cunoscut recent încercări intensificate de avans din partea trupelor ruse.

Șeful armatei ucrainene a declarat că Rusia își propune să captureze orașul până în luna mai, cu scopul de a pregăti terenul pentru noi avansuri în regiune. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite